‘Ik wil hier nog lekker lang blijven werken’

10 mei 2021

Zeven jaar geleden kwam Tamara van der Heide (31 jaar) met jobcoach Henk Hettinga in contact. Ze had namelijk hulp nodig bij het zoeken naar werk. Samen keken ze naar wat ze leuk vond, naar wat ze kon en haar ontwikkelmogelijkheden. Kort daarna startte Tamara in de catering bij Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. En daar werkt ze nog steeds met veel plezier.

Enthousiast en leergierig
Tamara startte na haar schoolperiode als cateringmedewerker bij een dagbestedingslocatie van Talant. Daar was ze na een aantal jaar uitgeleerd. Daarom maakte ze de overstap naar begeleid werken. Tamara: ‘Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.’ Jobcoach Henk hielp Tamara bij het zoeken naar werk. Met haar licht verstandelijke beperking vond Tamara dit zelf namelijk lastig. Tamara: ‘Ik heb nog steeds contact met Henk. Hij komt één keer in de zes weken langs. Dan praten we over hoe het gaat, wat lukt en wat niet lukt. We praten ook over wat ik nog wil leren.’

Onderdeel van het team
Marije de Vries ondersteunt Tamara vanuit Ziekenhuis Nij Smellinghe. Zij is teamleider Restaurant & Horeca en stuurt het team aan. Marije: ‘Tamara wordt echt gezien als één van ons. Ze is gelijkwaardig aan alle anderen. We hebben geen speciale taken voor haar bedacht of gecreëerd. Ze doet wat de rest van het team ook doet en dat doet ze goed. Tamara heeft weinig ondersteuning nodig en werkt zelfstandig. En dat is erg knap. We hebben eerder medewerkers gehad die de druk en hectiek niet aan konden. Een lunch klaarmaken, kassa draaien, opruimen en afwassen. Maar ook: samenwerken en andere mensen ontmoeten. Dit doe je allemaal als je in de catering werkt.’

Fijne sfeer
Tamara werkt alweer zeven jaar bij Ziekenhuis Nij Smellinghe. Tamara: ‘Ik vind het fijn om naar mijn werk te gaan. Het is hier gezellig en er hangt een leuke sfeer. De mensen zijn aardig. Laatst zei een arts bij het bestellen van zijn eten tegen mij: Jullie zijn onbetaalbaar! Dat is toch leuk om te horen. Het voelt hier goed en ik wil hier nog lekker lang blijven werken.’

Goede match
Henk: ‘Het is fantastisch om te horen dat Tamara zo goed op haar plek zit. En ik vind het ook mooi om te zien hoe hartelijk Tamara door haar collega’s wordt ontvangen. Daar doe je het als jobcoach voor.’

Met een beetje hulp
Een jobcoach helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een leuke onbetaalde functie. Ze helpen hen op weg binnen het bedrijf en coachen onder andere op: zelfstandig werken, veiligheid en gedrag. Meer lezen over begeleid werken en de rol van de jobcoach? Kijk op de pagina begeleid werken.

Terug naar overzicht