Ervaringsverhalen: Waar een Wil is

Benieuwd naar ervaringsverhalen over werk en dagbesteding, ondersteuning aan huis of begeleid werken? Lees dan eens het verhaal van John en Ellie, Marijke Metz, Carla Roetert Steenbruggen, Tamara van der Heide of Theo van der Plaats. En ontdek hoe Wil mensen begeleidt met een ondersteuningsvraag bij werk en in hun persoonlijke ontwikkeling. De verhalen van de cliënten zijn allemaal anders. Toch hebben ze één ding gemeen: waar een wil is, is een weg!

Het verhaal van John en Ellie

John en Ellie krijgen ondersteuning aan huis. Begeleiders Elly Wagenaar, Jennie Veenstra en Janet Oosterhof komen meerdere keren in de week bij het pasgetrouwde stel langs. Ze wonen zelfstandig in een gezellig appartement in Drachten. Met de hulp van Elly, Jennie en Janet gaat dat hartstikke goed, want zelfstandig wonen kan best een uitdaging zijn.

We hebben het samen heel gezellig. 
- Ellie

 

Bruiloft met een gouden randje

John en Ellie zijn al heel lang samen. Op 10 september 2021 gaven ze elkaar het ja-woord na een verloving van meer dan 10 jaar. “Ik kon niet langer wachten en nu kan ik eindelijk zeggen dat ik een getrouwde man ben,” zegt John met een grote glimlach op zijn gezicht. Het was een prachtige dag met heerlijk weer. Begeleiders Elly en Jennie waren ook op de bruiloft aanwezig. Elly: “Het was voor Ellie een hele spannende dag. Daarom ben ik de hele dag aanwezig geweest om Ellie te ondersteunen. Dat voelde voor ons beide goed. Ik vond het prachtig om mee te maken. Daarnaast heb ik geholpen bij de voorbereiding. Bij het regelen van een bruiloft komt heel wat kijken!”  

Zelfstandigheid stimuleren

Elly: “Als begeleider neem ik geen taken van een cliënt over. Wat je kunt, doe je zelf. Wat niet goed lukt, pakken we samen op. Zo leer ik een cliënt zo zelfstandig mogelijk functioneren. Dat geldt ook voor John en Ellie. Mijn ondersteuning is heel divers. Van hulp bij dagelijkse taken in huis tot het aanbrengen van structuur in de dag. En we praten ook hoe je met elkaar omgaat en wie wat doet in huis nu ze getrouwd zijn. Maar ik ga bijvoorbeeld ook mee naar afspraken met een huisarts of tandarts.” Ellie: “Ik ben heel bang voor alles wat met ziekenhuizen en dokters heeft te maken. Daarom gaat Elly met mij mee.” “In het begin ging ik altijd mee. Nu gaat er ook wel eens een familielid mee en dat gaat hartstikke goed.” Een mooie stap vooruit volgens Elly.

Werken aan doelen

Voor iedere cliënt wordt een ondersteuningsplan opgesteld met doelen. John: “Ik vind het lastig om over gevoelens te praten.” Elly vult aan: “John vindt het vooral lastig om te vertellen wat hem dwarszit. Bijvoorbeeld op de dagbestedingslocatie waar John vier keer in de week werkt. Daarom hebben we dat als doel opgenomen in het ondersteuningsplan. En bij zowel John als Ellie staat als doel structuur in de dag aanbrengen. Hoe doe je dat? Dat is iets wat ze allebei lastig vinden.”

Open en eerlijk

Ellie: “Ik ben heel blij met Elly.” John vult aan: “We kunnen haar altijd bellen of appen als we vragen hebben.” Elly: “We zijn het niet altijd eens en we mopperen ook wel eens op elkaar, maar we komen er altijd samen uit.” Ellie: “Ik wilde minder ondersteuning. Elly twijfelde daarover en dat vond ik niet leuk. Maar we zijn eruit gekomen en nu is het weer goed.” Elly: Ik twijfelde of Ellie al toe was aan minder ondersteuning. Dat vond Ellie inderdaad niet leuk om te horen en dat liet ze ook weten. Zo’n besluit neem ik niet alleen, dat doe ik in overleg met de mentor van Ellie. Het moet voor alle partijen goed voelen en in dit geval hebben we een mooie tussenweg gevonden. Zoals ik al zei: we komen er altijd uit!”

Meer lezen over thuis wonen met hulp van Wil? Kijk op de pagina ondersteuning aan huis.

Wat past bij jou?

Zoek jij ook een leuke werkplek met begeleiding?

Bekijk direct onze mogelijkheden